Medische dermatografie* wordt toegepast in de medische wereld en is een heel dankbare behandeling om uit te voeren. Bij medische pigmentatie worden pigmenten in de huid gebracht met als doel iets te camoufleren of toe te voegen.

De uiterst gespecialiseerde techniek wordt gebruikt om kleurafwijkingen, ontstaan door littekens na ongeval of verbranding, chemotherapie en pigmentstoornissen, te camoufleren.

Medische pigmentatie kan eveneens voor het plaatsen van een areola na een borstreconstructie, een borstverkleining of bij asymmetrie.

 

 
 

Jaarlijks krijgen veel vrouwen maar ook mannen te maken met borstkanker. Werd er een borstreconstructie uitgevoerd dan is voor velen de borst pas echt af als een tepel en tepelhof is toegevoegd. Het resultaat is zeer natuurlijk door de drie dimensionale effecten van de toepassing.

Bij een eenzijdige pigmentatie (unilateraal) probeer ik zoveel mogelijk de andere zijde te kopiëren. Identiek is nooit mogelijk. Bij tweezijdige pigmentatie (bilateraal) houd ik rekening met uw wensen. We bespreken samen de vorm, de kleuren en grootte. Soms afgaand op foto’s van vóór de operatie.

Ook littekens als gevolg van de operatie (reconstructie, borstverkleining, borstlift, …) worden d.m.v. dermatografie gecorrigeerd of geminimaliseerd.
Is een tepelhof te bleek, asymmetrisch of te klein dan kan areolapigmentatie een mooie oplossing bieden.
Areolapigmentatie laat geen littekens na en kan zonder narcose worden uitgevoerd.

Op deze manier help ik u graag een moeilijke periode op een positieve manier af te sluiten en terug helemaal uzelf te zijn!

 

Een ontbrekende vinger- of teennagel kent verschillende oorzaken. De nagel kan zijn verwijderd vanuit medisch oogpunt of de nagel kan beschadigd raken waardoor deze uitvalt en niet meer teruggroeit. Bij schimmelinfectie of ontsteking aan het nagelbed gebeurt het vaak dat men de nagel en nagelwortel verwijdert. Een andere mogelijke oorzaak is amputatie na een ongeval. Er kan worden gekozen voor een kunstnagel maar deze blijft vaak maar enkele dagen zitten.

Bij het toepassen van dermatografie bekomt men een meer permanente oplossing door het optisch reconstrueren van de ontbrekende nagel. Om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te verkrijgen, wordt er vergeleken met de nagel met de andere zijde van de voet of hand. Zowel qua kleur als vorm wordt de nagel zo goed mogelijk nagebootst. Na het uittekenen van de gewenste nagel zal deze d.m.v. pigmentatie in de huid worden gebracht.

 

Wenkbrauwen bepalen een groot deel van onze uitstraling en lopen samen met deze ‘expressie’ spieren. Dermatografie kan een mooie oplossing bieden bij Alopecia. Natuurlijk uitziende wenkbrauwen worden opnieuw gecreëerd. Filterdunne lijntjes in de vorm van haartjes worden aangebracht met natuurlijke pigmenten. Deze behouden de kleur en vervagen langzaam in de loop van 1-2 jaar door de celvernieuwing van de huid.

Indien u start met een chemokuur en het risico bestaat dat u de wimpers en wenkbrauwen tijdelijk zal verliezen is microblading tussen de eigen wenkbrauwen een preventieve oplossing. Zo hoeft u zich niet ‘onvolledig’ te voelen gedurende uw chemokuur en behoudt u op die manier toch mooie wenkbrauwen. Dit geldt uiteraard zowel voor vrouwen als voor mannen! Eens gestart met de chemokuur kan deze behandeling niet meer worden toegepast! Na een chemokuur dient u tot een jaar te wachten om een pigmentatie te kunnen toepassen.

 

Micropigmentatie is een niet-chirurgische behandeling zowel voor mannen als vrouwen. Bij tricopigmentatie of scalp pigmentatie brengen we veilige, biologisch afbreekbare pigmenten in in uw hoofdhuid. Dit gebeurt in de vorm van puntjes of hairstrokes (haarsimulatie) zodat een optische illusie van haarstoppels gecreëerd wordt waardoor kale plekken minder opvallen. Bent u volledig kaal, ligt de frontale hoofdlijn iets naar achter of heeft u kale plekken/littekens in uw kort geschoren haar? Met deze techniek pigmenteren we de kalende zones voor een naturel, homogeen resultaat over uw volledige hoofdhuid. Door een uitgebreid gamma aan pigmenten kan telkens de kleur gekozen worden die uw haarkleur het beste evenaart. Met deze techniek simuleren we een vollere haargroei.

Aan te bevelen voor: 

  • Mensen die een shaven look wensen bij gedeeltelijke tot volledige kaalheid.
  • Wanneer transplantatie geen optie is of bij ontevredenheid over het resultaat van tranplantatie (ook bij littekens op de hoofdhuid na transplantatie).
  • Te camoufleren littekens op de hoofdhuid.
  • Bij verdunde haargroei of dunnere haren zodat dit optisch dichter lijkt.

Meerdere behandelingen zijn nodig om tot een optimaal resultaat te komen.
De optische illusie is niet van echt te onderscheiden.

 

 
 

Littekens ontstaan door een beschadiging in de huid omwille van een  ongeval, operatie of automutilatie (zelfverminking). Om de huid zo snel mogelijk weer dicht en sterk te maken, wordt extra collageen aangemaakt. Hierdoor kan littekenweefsel ontstaan. Dit weefsel bevat andere cellen dan die van de opperhuid en is anders van structuur. Littekens kunnen visueel verbeterd worden d.m.v. dermatografie. De verkleuring (rood, paarsig, wit….) kan gecorrigeerd worden door met een fijne naald pigmenten in de huid te brengen.
Meerdere behandelingen zijn nodig afhankelijk van de grootte en de opbouw van de kleur. Sommige littekens kunnen zo gepigmenteerd worden dat ze bijna onzichtbaar worden. Bij andere littekens is het doel dat deze minder opvallen of gecamoufleerd zijn. Resultaat is er zeker, het litteken zal veel minder opvallen. Hoe kleiner en fijner het litteken hoe beter het eindresultaat. Het litteken verdwijnt natuurlijk niet maar de optische illusie zorgt ervoor dat deze minder zichtbaar is.

Een hazenlip ontstaat omwille van een verstoorde ontwikkeling van het embryo. Plastische chirurgie kan gelukkig veel corrigeren, toch kan de lip vaak niet helemaal symmetrisch worden gemaakt. Door littekenweefsel aan de sluiting van de lip is de lipcontour vaak vaag of niet aanwezig. D.m.v. fijne naaldjes wordt pigment aangebracht. De lip(contour) wordt optisch gecreëerd daar waar deze niet meer aanwezig was. Ook de symmetrie van de schisis wordt zoveel mogelijk bewerkstelligd.

Tijdens het intake gesprek bespreken we samen uw wensen en de behandel opties. De contour wordt uitgetekend zodat u de vorm kan bepalen die past bij uw gezicht. Samen kiezen we voor een natuurlijk ogende lipkleur of, indien u dit wenst, een lippenstick effect. Al deze elementen zorgen ervoor dat de vorm natuurlijk oogt en de schisis niet meer opvalt!

Ontevreden over uw permanente make-up of tattoo?

Détatoeage verwijdert alle soorten pigmentdeeltjes of inkt in de huid met behulp van lactic acid. Het kan ook worden toegepast voor het verwijderen van tatoeagepuntjes aangebracht bij bestralingssessies. Dit melkzuur brengen we in de huid en zet zich vast op de moleculen van het pigment. Daarna stoot het lichaam het product af en neemt zo het pigment mee naar boven, uit de huid.

Gemiddeld zijn 2 tot 4 sessies nodig, afhankelijk van de kwaliteit van het pigment of de inkt en hoe agressief er werd gewerkt. Na de behandeling vormt zich een korst die 1 à 2 weken zichtbaar blijft en beetje bij beetje vervelt omdat de huid zich vernieuwt. Daarna moet de huid nog een 4 tal weken inwendig genezen.

 

Door hypopigmentatie ontstaan witte vlekken op de huid. Meestal is de oorzaak het lichaam dat de eigen pigmentcellen aanvalt. Omwille van een pigment tekort ontstaat een witte verkleuring in de huid. Bij Vitiligo ontstaan deze vlekken vaak op de uiteindes van het lichaam, bv. op handen en voeten. 
Voor patiënten met symmetrische Vitiligo (niet gesegmenteerde): zowel links als rechts op het lichaam bevindt zich op ongeveer dezelfde plek de Vitiligo. Hier moet de Vitiligo 3 jaar stabiel zin voor een behandeling mag plaatsvinden. Bij gesegmenteerde Vitiligo zit het pigmentverlies maar op 1 zijde van het lichaam en mag direct worden overgegaan tot behandeling. Het risico op nog meer pigmentverlies is hier kleiner.
Met dermatografie kan het tekort aan pigment worden gecamoufleerd. Echter is het niet zo dat nieuwe pigmentcellen aangebracht worden. De behandelde vlek zal dus niet bruin worden door de zon!

Hierbij wordt een schaduw gepigmenteerd zodat het optisch lijkt alsof de aan elkaar gegroeide tenen of vingers toch gescheiden zijn. Syndactylie is een aangeboren afwijking, waarbij twee of meer vingers of tenen geheel of gedeeltelijk met elkaar vergroeid zijn. Dit komt voor bij ongeveer 1 op 3000 geboortes, vaker bij jongens dan bij meisjes. Hand- en voetafwijkingen kunnen aanwezig zijn bij de geboorte, maar ook later ontstaan door een ongeluk of ziekte.
Rond de derde week na de bevruchting begint de aanleg van de benen. Een week later begint de vorming van de armen. Ongeveer vier weken daarna zijn de armen en benen geheel gevormd. De meeste afwijkingen aan de handen en voeten ontstaan in deze periode. Het kan ook zijn dat er om andere redenen wat mis gaat. Denk aan cellen die niet goed met elkaar communiceren, of gebrek aan voldoende bloed en voedingsstoffen tijdens de zwangerschap. Factoren van buitenaf kunnen ook een rol spelen, bv. een ontsteking of gebruik van bepaalde medicijnen tijdens de zwangerschap. Soms komen de afwijkingen voor door een syndroom. Hand- en voetafwijkingen kunnen ook genetisch zijn.

Bij ontbrekende navel door buikwandcorrectie, operatie of ongeval.*dermatografie: zelfst.naamw. [medisch] techniek waarbij de huidtherapeut met speciale apparatuur pigmentstoffen in de huid aanbrengt. Dit om o.a. pigmentstoornissen zoals hyper- en hypopigmentatie en huidafwijkingen zoals wijnvlekken, littekens, … te behandelen. Ook voor permanente make-up.